Turmalin Taşı

3

Turmalin, aslında bir taş grubudur. Turmalin ailesi renk olarak oldukça fazla çeşitliliğe sahiptir. Birçok renginin kendine özel farklı etkileri olduğu için isimleri de farklıdır.

Turmalin taşı denildiğinde akla ilk önce pembeden yeşile doğru birkaç rengi içeren “karpuz turmalin” taşı akla geliyor.

Enerjisi en yüksek ve en güçlü taş grubu olan Turmalin grubu birçok alanda faydaları ile çok eski yıllardan bu yana kullanılıyor. Her alt türün rengine ve içerdiği minerallere göre farklı özellikleri mevcut. Her biri hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

turmalin taşı

Turmalin Nedir?

Turmalin bir boro-silikat kristalidir. Doğada hemen hemen her renkte turmaline rastlanabilmektedir. En bilineni Gökkuşağı taşı olarak ta bilinen doğal taşlar arasında en renklisi Karpuz Turmalin (Watermelon Tourmaline) genellikle pembeden yeşile doğru değişen renk skalasında bulunur ancak bunun dışında da çeşitli renklere sahip olabilmektedir.

Turmalinin bileşimi ve kristal yapısı, benzersiz özelliklerine ve görünümüne katkıda bulunur. Turmalin, karmaşık bir borosilikat mineralidir ve bileşimi, mevcut belirli kimyasal elementlere bağlı olarak değişebilir. 

Turmalin Grubu Taşları

Turmalin renklerine göre farklı isimler alır. En bilinen bazı renkleri şöyledir;

AchroiteRenksiz bir Turmalin çeşididir.
Krom-TurmalinZümrüt yeşili bir turmalin çeşididir.
DravitKahverengi Turmalin – Sodyum magnezyum alüminyum turmalin türüdür.
ElbaiteÇok renkli – sodyum lityum alüminyum turmalin türüdür.
Paraiba TurmalinMavi/Yeşil (Turkuaz) renkli turmalin çeşididir.
Fluor-UviteKalsiyum magnezyum alüminyum turmalin türüdür.
İndikolit (İndigolit – İndicolite)Mavi renkli turmalin çeşididir. Genellikle elbait’tir.
LiddicoatiteKalsiyum lityum turmalin türüdür.
Rubelit Pembeden kırmızıya bir turmalin çeşididir.
Schorl (Şörl)Siyah Turmalin – Sodyum demir alüminyum turmalin türüdür.
VerdelitYeşil renkli turmalin çeşididir.
Watermelon Tourmaline (Karpuz Turmalin)Pembe bir çekirdek ve yeşil kenarlar gösteren Turmalin.

Turmalin Taşı Özellikleri

Turmalin taşı hakkında çok fazla efsane vardır. Eski bir Mısır inanışına göre turmalin taşı, yeryüzüne çıkarken gökkuşağından geçmiştir. Bu nedenden dolayı da gökkuşağının bütün renklerini barındırdığına inanırlar. Gökkuşağı adı da bu efsaneden gelmektedir.

Değerli taşların “yarı değerli taşlar” kategorisinde yer alan turmalin taşı, maddi olarak bir çok taştan daha değerlidir. Uyum ve dengenin simgesi olan bir taştır. Pembe turmalin taşı kadını, yeşil turmalin ise erkeğin dengesini simgeler.

Denge taşı olduğundan dolayı özellikle terazi burcunu temsil etmektedir. Özellikle evli kişiler için kullanılması uygun olan taşlardan biridir. Evliliğin 8. ve 38. yılında çiftlerin birbirine hediye olarak vermeleri uygundur.

Turmalin taşı Kök, Kalp, Boğaz çakraları ile uyumludur. Mohs sertlik skalasına göre sertliği 7-7,5 arasındadır. Takılarda kullanılması için uygun bir taş olmakla birlikte turmalin kullanılarak yapılan takıların her biri birbirinden farklı olmaktadır. Bu da turmalinin öne çıkan özelliklerinden birisidir. Taşın bir tanesi, bir diğerinin içerdiği tonun tamamen aynısına sahip değildir. Bu nedenle tarih boyunca Turmalin’in sihirli olduğuna ve takan kimseleri kötü etkilerden koruduğuna inanılmıştır. Turmalin taşı dünya üzerinde  Afganistan, Brezilya, Amerika, İtalya, Rusya, Tanzanya, Madagaskar, Ülkemizde: Yozgat-Sarıkaya, Aydın-Çine, Çanakkale ve Karadeniz Bölgesinde çıkarılmaktadır.

Olumsuz herhangi bir etkisi olmayan Turmalin’in sadece kilo almaya çalışan, zayıflık sorunu olan kişiler tarafından kullanılmaması tavsiye edilmektedir. Turmalin gümüş ya da altına monte edilmiş takılar ile kullanılmalı ancak mutlaka teninize temas etmelidir.

Turmalin Taşı Faydaları

  • Turmalin taşının enerjisi çok güçlüdür. Kuvars taşları gibi ideal boyutlarda titreşimler oluşturur. Oluşturdukları titeşimler dügün ve kararlıdır. Buda enerjisinin güçlü olmasını sağlar.
  • Koruma alanı oluşturur. (Özellikle siyah turmalin – şörl)
  • İnsanlardan kaynaklanan negatif enerjiyi temizler.
  • Denge ve uyum sağlar.
  • Kişinin amaçlarına odaklanmasını sağlar.
  • Kişinin bağımlılıklarından ve kendisini içsel olarak yıpratmasına neden olan beklentilerinden kurtulmasına destek olur. Böylece kişi kendini olayları yargılamaktan uzak tutarak içsel dinginliği koruyabilir.
  • Kişiye dinginlik vererek daha geniş görüşlü olmasını sağlar ve böylece duygusal iniş çıkışları dengeler. Kıskançlık ve öfke gibi duyguları yatıştırır.
  • Hormon salgılama sistemini dengeleyici özelliği bulunur,
  • Uyku düzenini sağlar,
  • Zihni güçlendirir ve arındırır,
  • Sezgisel yanınızı güçlendirir yani sezgileriniz oldukça doğru çıkmaya başlayabilir,
  • Kişinin kendisi ile barışını sağlar iç dünyanızı kötülüklerden arındırır.
  • Hangi renk olursa olsun nazarları sizden uzak tutucu özelliği bulunur.

Turmalin, tüm renkleriyle bir nevi süpürge görevi görür ve negatif olanı temizler.

Turmalin Temizliği ve Bakımı

Sertlik derecesi 7 olan turmalin grubu kristallerini su ve toprak ile temizleyebilirsiniz. Enerjisini nötrlemek istiyorsanız 1 gün toprağa gömerek yada duru suda bekleterek bunu sağlayabilirsiniz. Ayrıca tütsüleyerek veya selenit kase içerisinde 1 gün bekleterek de enerji temizliğini yapabilirsiniz. Fiziksel temizliği için ise akan su altında hafifçe yıkayarak (kimyasal yada deterjan kullanmadan) ve sonrasında nemli bir bez ile silerek temizliğini sağlayabilirsiniz. Sertlik derecesi düşük olmasa da taşınızın zarar görmemesi için temizliği yapılırken ve saklanırken dikkatli olunmalıdır.

Künye

Sertlik

7-7,5

Özgül Ağırlık

 3.06

Kimyasal Formül ve Grubu

Genel turmalin: Na(Li,Al)3Al6Si6Ö18(BÖ3)3(AH)4 ve Boro-silikat

Renk

Siyah, Kahverengi, Sarı, Mavi, Yeşil, Kırmızı, Pembe, Çok renkli

Çıkarıldığı Yerler

Afganistan, Brezilya, Amerika, İtalya, Rusya, Tanzanya, Madagaskar, Yozgat-Sarıkaya, Aydın-Çine, Çanakkale ve Karadeniz Bölgesi

Çakralar

Kök, Kalp, Boğaz çakraları

Kaynaklar:

Mindat.org

Gemdat.org

Wikipedia.org

Önceki İçerikBaşak Burcu Taşları (24 Ağustos – 22 Eylül)
Sonraki İçerikAslan Burcu Taşları (23 Temmuz – 23 Ağustos)
Bilgin
2004 yılından bu yana gerek mesleki gerekse hobi olarak doğal taş ve kristallere ilgi duyuyor ve bu konuda yerli ve yabancı kaynakları araştırıyor ve bu konuda eğitimler alıyorum. 2012 yılında araştırdıklarımı yazıya dökmeye karar verdim. Basılı bir kitapta toplamaktansa online platformda olması ve sürekli güncellenmesi daha faydalı olur diye düşündüm ve degerlitaslar.gen.tr web sitesini kurdum. Geçen 20 yıllık süreç içerisinde güvenilir kaynaklardan doğal taşlar, kristal terapi, Litohealing hakkında eğitimler aldım ve bu bilgi birikimini de burada paylaşmaya çalışıyorum. 2023 yılı itibari ile Teonora.com e-ticaret sitemizi açtık ve gerçek doğal taş tasarımlarımızı en güvenli yollarla size ulaştırmaya çalışıyoruz. Şifa Olsun, Faydalı olması dileğiyle...

3 YORUMLAR

    • Merhaba,
      Sertlik derecesi 7 ve üzeri taşlarda (Turmalin taşı da bu gruptadır) su yada toprak ile taşınızı temizleyebilirsiniz. Enerjisini nötrlemek istiyorsanız 1 gün toprağa gömerek yada duru suda bekleterek bunu sağlayabilirsiniz. Fiziksel temizlikten bahsediyorsanız akan su altında hafifçe yıkayarak (kimyasal yada deterjan kullanmadan) ve sonrasında nemli bir bez ile silerek temizliğini sağlayabilirsiniz.
      Sevgiler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

five × one =