Hayal gücünü harekete geçiren büyüleyici mavi rengi ve enerjisi ile Lazulite, sakin bir gökyüzünü veya dingin suları andırır. Türkçe kaynaklarda Lazulit olarak karşılaştığımız bu değerli taş, eski uygarlıkların yüzyıllardır kullandığı ve kıymet verdiği bir taştır.
Eski inanışlarda koruma sağladığına ve manevi içgörüyü teşvik ettiğine inanılmıştır. Etrafını çevreleyen mitler ve efsaneler ile her dönem popüler olan Lazulit taşını gelin yakından inceleyelim. Bu yazımızda bu değerli kristalin kimyasal ve fiziksel özelliklerinin yanı sıra olumlu etkilerini ve faydalarını da inceleyeceğiz.
Başlıca Konular
Lazulite Nedir? Lazulit Özellikleri Nelerdir?
1795 yılında Lazulite taşına ismi verilirken, Alman kimyager Martin Heinrich Klaproth tarafından rengine gönderme yapılarak Arapça’da “cennet” anlamına gelen bir kelimeden esinlenildiği söylenir. Bazı kaynaklarda ise Almanca “mavi” anlamına gelen “lazurstein” kelimesinden türetildiğinden bahsedilir. Bu kıymetli taş ilk kez aynı yıl Styria, Avusturya’da keşfedildi ve kayıt altına alındı.
Avusturya’daki keşfinden bu yana Lazulit damarları dünyanın birçok yerinde keşfedildi. Rusya, Hindistan, İsveç, Brezilya, Avustralya, Kanada, Madagaskar ve Amerika Birleşik Devletleri bu mineralin bol miktarda bulunduğu ülkelerden sadece birkaçıdır.
Lazulit, genellikle mavi, mavi-yeşil veya mor renklerde olabilir. Çoğunlukla göz alıcı, canlı mavi renge sahip bir mineraldir. Öte yandan nadir de olsa çıkarılan Pembe Lazulite ise narin ve rahatlatıcı renk tonuyla huzur verir. Şeffaf, yarı saydam bir görünüme sahiptir. Tipik olarak granit ve metamorfik kayaçlarda bulunabilir.
Kimyasal olarak magnezyum, alüminyum ve fosfor içeren bir fosfat mineralidir. Genellikle granit, şist ve metamorfik kayaçlarda bulunur. Mohs sertlik skalasında 5,5 ila 6 arasında bir sertlik seviyesine sahiptir, bu da onu orta sertlikte bir taş yapar.
Bu taşın mavi rengi, içerdiği mavi metalik iyonlardan kaynaklanır. Estetik çekiciliği ve dayanıklılığı, takı yapımında ve koleksiyonculukta popüler bir seçenek olmasına katkıda bulunmuştur.
🙂 Önemli bir not: Tam bu noktada önemli bir detaydan bahsetmek istiyorum. Zira araştırırken benimde kafam oldukça karışmıştı. 🙂
Lazulite ve Lazurite birbirine hem isim olarak hem de görünüm olarak çok benzeyen taşlar olsa da farklı mineral türleridir ve kimyasal olarak da birbirinden ayrılırlar.
- Lazulite fosfat minerali olarak sınıflandırılır. Lazulite, genellikle granit, şist ve metamorfik kayaçlarda bulunur.
- Lazurite feldspat grubuna ait bir mineraldir. Ayrıca, lazurite genellikle lapis lazuli adlı kayaçta bulunurken, lazulite farklı kayaçlarda ortaya çıkabilir.
- Lapis Lazuli taşı da farklı bir taştır.
Lazulite Taşı Faydaları
Metafiziksel inançlara göre, bu kristalin enerjisi zihinsel berraklık, içsel huzur ve iletişim becerilerini güçlendirebilir. Aynı zamanda meditasyon sırasında kullanılır.
- Boğaz ve 3. göz (Alın) çakrasında etkili olan Lazulit, çeşitli çakralar arasında denge kurmaya yardımcı olur.
- İç huzurunuzu korumanıza yardımcı olur.
- Odaklanma ve konsantrasyon gücünü arttırır.
- Olumlu, canlandırıcı ruhsal enerjilerle doludur.
- Bu taşı kullanan kişiye birçok fikir verir. Yaşam ve aşk hakkında aradığınız cevapları bulmanıza yardımcı olur.
- Huzur veren enerjisi ile, kendinize olan saygınızı arttırır, yaşamdaki dengenizi koruyacak, vücudunuzdaki gerilimi azaltır.
- Saf evrensel enerjileri nasıl çekebileceğinizi ve sezgilerinizi nasıl canlandırabileceğinizi gösterir.
- Denge duygunuzu ve yaşamınızın kozmik uyumunu güçlendirir.
- Endişelerinizden ve gerginliklerinizden kurtaracaktır.
- Bu kristal aynı zamanda sezgisel gücünüzü de artıracaktır. Kötü ve bağımlılık yapıcı alışkanlıklardan uzak durmanıza yardımcı olacaktır.
- Fiziksel rahatsızlıklarda baş ağrılarını ve mide ağrılarını etkili bir şekilde önlediği söylenir.
- Enerji seviyenizin gün içinde tutarlı olmak yerine inişli çıkışlı olduğunu düşünüyorsanız Lazulite size yardımcı olabilir.
Lazulite Bakımı ve Temizliği
Lazulite taşı gibi minerallerin bakımı ve temizliği, dikkatli ve nazik bir yaklaşım gerektirir.
Sertlik derecesi 5,5 ila 6 arasında değişen bu taşın temizliği için yumuşak bir fırça veya bez kullanabilirsiniz. Mineralin üzerindeki tozu veya kirleri nazikçe temizlemek için hafifçe fırçalayabilirsiniz. Fiziksel temizliğini yaparken sert kimyasallar içeren temizleyicilerden kaçının. Bu tür temizleyiciler, mineralin yüzeyine zarar verebilir. Mineraller genellikle nemden etkilenebilir. Enerjisel temizliği için ise tütsülemeniz veya Selenit kase kullanmanız önerilir.
Kristalinizi saklarken, mümkünse nemden uzak bir yerde, doğrudan güneş ışığından korunarak saklamak önemlidir. Uzun süreli güneş ışığından kaçınmalısınız.
Çizilmemesi için diğer takı ve mineral öğeleri ile temasından kaçının. Saklama sırasında yumuşak bir kumaş veya torba içinde muhafaza etmek çizilmeleri önleyebilir.
Künye
Sertlik | 5,5 – 6 |
Özgül Ağırlık | 3.12 – 3.24 |
Kimyasal Formül ve Grubu | MgAl2(PO4)2(OH)2 – Fosfat minerali olarak sınıflandırılır. |
Renk | Mavi, gök mavisi, mavimsi beyaz – Saydam, yarı saydam |
Başlıca Çıkarıldığı Yerler | İtalya, Hindistan, Almanya, Fransa, Antarktika, Brezilya, Şili, Rusya, Avustralya, Myanmar, Ruanda, İspanya, ABD, Zimbabve, Slovakya, Pakistan, Norveç, Polonya, Avusturya, Fas, Peru, Çin, Bulgaristan, Arjantin, ve Namibya. |
Çakralar | Boğaz Çakrası, Üçüncü Göz (Alın) Çakrası |
Kaynaklar: