Mavi Kyanit, uzun kanatlı yapıların yanı sıra lifli ve kütle oluşumları şeklinde kristalleşen alüminyum silikat mineraldir. Rengi çok açık bir bebek mavisinden yumuşak bir siyaha veya koyu bir çivit mavisine kadar değişebilir. Mavi Kyanit ilk olarak 1789’da Alman Jeolog A.G. Werner tarafından keşfedilmiştir.
Boğaz çakrasına hitap eden Mavi kyanit taşının boğaz ile ilgili problemlere iyi geldiği, sesi güçlendirdiği, konuşmacılar ve vokal sanatçıları için faydalı olduğu söylenir. Mutluluk, kendine güven üzerinde olumlu etkisi vardır. Sükunet ve iç huzur sağlar.
Kyanit Taşı Özellikleri
Kiyanit taşının, sürekli olarak devam eden wi-fi gibi tüm çakraları otomatik olarak hizalandığı düşünülmektedir. Yeteneklerinin ayrıca iletişimi teşvik etmeyi, başkalarının farkındalığını artırmayı, zorluklara karşı azmi, kadın ve erkek enerjilerinin dengesini teşvik etmeyi ve çok daha fazlasını içerdiğine inanılıyor! Kyanit güçlü bir enerjiye sahiptir.
Sertlik derecesinin 4,5 – 6,5 arasında olmasının yanı sıra fiziksel yapısının dikey bantlı olması sebebi ile temizliği yapılırken narin dikkatli olunmasını tavsiye ederiz.
Kyanit, genellikle mavi renkte bulunan ancak yeşil, gri, beyaz ve nadiren renksiz formlarda da rastlanan bir alüminyum silikat mineralidir. Kimyasal formülü Al₂SiO₅ olup, ortorombik kristal sistemine sahiptir. En dikkat çekici özelliklerinden biri, farklı eksenlerde değişen sertliğe sahip olmasıdır; Mohs sertlik ölçeğine göre uzun eksende 4-4.5, kısa eksende ise 6-7 arasında değişen bir sertlik gösterir. Bu özelliği, minerale yönlü baskı uygulandığında kolayca kırılabilirlik kazandırır.
Kyanit, genellikle metamorfik kayaçlarda bulunur ve yüksek basınçlı ortamlarda oluşur. Yoğunluğu yaklaşık 3.53 – 3.67 g/cm³ arasında değişirken, camsı veya inci parlaklığında bir görünüme sahiptir. Şeffaf ile yarı saydam arasında değişen yapısı, bazen optik özellikleri nedeniyle değerli taş olarak kullanılmasını sağlar. Çoğunlukla katı ve kırılgan bir yapıya sahiptir, ancak bazı türleri lifli veya damar şeklinde bulunabilir.
Kimyasal açıdan kyanit, aside ve alkaliye karşı oldukça dirençli olup, yüksek sıcaklıklarda mullit ve sıvı faza dönüşerek seramik ve refrakter endüstrisinde kullanılmasına olanak tanır. Termal genleşme özelliği düşük olduğu için özellikle döküm ve yüksek sıcaklık uygulamalarında tercih edilir. Aynı zamanda piezoelektrik özellikler gösterebildiği için bazı elektronik uygulamalarda da değerlendirilmektedir.
Geçmişten günümüze süs eşyası olarak kullanılan kyanit taşı, kullanan kişinin stres ve gerginlikten kurtulmasına yardımcı olurken negatif enerji yüklemesi olmadığından taşınızı arındırmanız yada temizlemeniz gerekmez.
Kyanit taşı farklı açılardan bakıldığında farklı renklerde görülebilir. Renk değişimi yoktur ama yanar döner bir hali vardır.
Huzur ve sakinlik taşı olarak bilinen kyanit taşı, uykusuzluk ve yorgunluk problemi yaşayan kişilerce de kullanılmaktadır. Yastığınızın altına koyacağınız bir kyanit taşı sabaha dinlenerek ve zinde olarak uyanmanıza yardımcı olur.
Kyanit Taşı Temizliği ve Bakımı
Mohs cetveline göre ölçümlerde 4,5 – 6,5 çıkan bu taşın sertliği çok yüksek değildir. Çok kırılgan ve yumuşakk bir taş olmasa da bakımını yaparken dikkatli davranılmalı. Kısa süreli akan suya tutup, nemli bir bez ile silerek temizliğini sağlayabilirsiniz. Kullanmadığınız zaman (özellikle takılarda) ayrı bir kese içerisinde saklanması çizilmesini ve zarar görmesini önleyecektir.
Temizliği yapılırken deterjan, sabun benzeri kimyasal madde kullanılmamalıdır.. Enerji temizliğine ihtiyaç duymasa da zaman zaman tütsüleyebilirsiniz.
Kyanit Taşı Faydaları
Kyanit (Kiyanit), doğada birçok renkte bulunabilen ancak genellikle yarı şeffaf mavi-beyaz karışımı renk skalasına sahip bir doğal taştır. Kyanit taşı zaman zaman mavi üzerine siyah ya da kahverengi damarlı da olabilmektedir. Huzur verdiğine inanılan bu taş koruyucu amaçlıda kullanılmaktadır.
- Pozitif düşünce üzerine oldukça etkili bir taştır.
- Mutluluk, kendine güven üzerinde olumlu etkisi vardır.
- Geçmişten günümüze şans taşı olarak bilinir.
- Kullanan kişiyi koruyucu etkisi vardır.
- Sükunet ve iç huzur sağlar.
- Negatif enerjiyi emer ve pozitife çevirir.
- Çakraları dengeler ve uyumlu olmasını sağlar.
- Özellikle 5. çakrayı çalıştırır ve boğaz bölgesi sorunlara iyi geldiği bilinmektedir.
- Yastığın altına konarak uyunduğunda bilinçli rüya görülmesini ve görülen rüyanın hatırlanmasını sağlar.
- Kişiyi zararlı gözlerden ve nazar’dan genel olarak koruyucu etkisi vardır.
- Duygusal ve ruhsal gelişime destek verir.
- Aşırı sinirli olanları dengelerken, zihin karışıklığını da önler.
Künye
Sertlik | 4,5 – 6,5 |
Özgül Ağırlık | 3,53 – 3,67 |
Kimyasal Formül ve Grubu | Silikat |
Renk | mavi, beyaz |
Çıkarıldığı Yerler | Brezilya, İsviçre, Burma, Avustralya, Amerika, Nepal |
Çakralar | Boğaz, Taç |
Merhaba, kyanit taşını rüyaları hatırlama etkisi için almayı düşünmüştüm ama Koç ve Boğa Burcu için yazdığınız olumsuz özelliklerden dolayı vazgeçtim.
güneş burcum koç
ay burcum boğa.
Kyanit taşı yerine hangi taşı kullanabilirim, rüyalar için?
şimdiden teşekkür ederim.
emeğinize sağlık çok güzel bir site hazırlamışsınız.
rüyalar için aytaşı iyidir ve özellikle mıknatısla birlikte yanyana koyup başucunuzda ikisi birlikte uyursanız çooook ilginç haberci üyalar görebilirsiniz.