Çakra Nedir?
Hintlilerin kullandığı eski bir dil olan Sankritçe’den türeyen chakra (dilimizde çakra yada şakra olarak geçer) disk, çark, tekerlek gibi anlamlara gelir. Vücudumuzda bulunduğu varsayılan enerji merkezlerini tanımlamak için kullanılır.
İnsan bedeninde birden fazla enerji merkezi vardır. Ancak Hint ve Tibet kültürlerine göre çakra sayısı 7’dir. Bu çakralar en önemli görülen ve temel alınan enerji merkezleridir. Bu enerji merkezleri spiral bir galaksi gibi dışarıdan gelen enerjiyi vücudumuza aktarır, yayılmasını sağlar. Bu çakralar şöyledir;
Vücudumuzdaki Çakralar
- 7- Tepe Çakra (Taç) – Sahasrara Chakra
- 6- Alın Çakrası (3. Göz, Kaş) – Ajna Chakra
- 5- Boğaz Çakrası (Boyun, Gırtlak)- Vi̇sshudha Chakra
- 4- Kalp Çakrası – Anahatha Chakra
- 3- Güneş Sinirağı Çakrası (Mide, Solar Pleksus) – Mani̇puraka Chakra
- 2- Alt Karın Çakrası (Sakral, Dalak) – Svadi̇sthana Chakra
- 1- Kök Çakra (Kuyruksokumu) – Muladhara Chakra
Çakra sistemindeki temel amaç bedenin enerji merkezlerini harekete geçirerek sağlıklı çalışmasını sağlamak, ruhsal ve bedensel bütünlüğü oluşturmaktır.
Çakra sisteminde enerji merkezleri bedensel ve ruhsal bütünlüğü düzenler. Bu sebeple çakralardan birinin çalışmaması, hareketsiz kalması yada yavaş çalışması fiziksel yada ruhsal sağlık sorunlarına sebep olabilir. Her çakranın etki ettiği bir salgı bezi, bağlantılı olduğu bir renk, element ve taş olduğu varsayılıyor…
Taşlar ve Çakralar
Taşlar çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılırken özellikle mineral yapısı baz alınıyor. Ancak çakralara göre taş seçiminin yapılmasının da olumlu sonuçları görülüyor. Çakraların yeri ve renkleri konusunda farklı görüşler bulunuyor. Biz burada yaygın olarak kabul edilen bilgilere yer verdik.
İlk 5 çakranın yeri omurgaya göre belirlenmiştir. (Kök, Alt Karın, Güneş Sinirağı, Kalp, Boğaz Çakrası) Son 2 çakra ise baş kısmında bulunur. (Alın, Tepe)
Bir çakranın tıkanması yada çalışmaması, o çakranın ait olduğu bölgedeki organlarda yada sistemlerde sağlık sorunları olduğunu gösterebilir. Bu tür sağlık sorunlarının temeline inilmelidir. Burada verilen bilgiler hiçbir zaman doktora danışmanın yerine geçemez!
Tek tek Çakralar hakkında daha detaylı bilgiler için Taşlar ve Çakralar sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Çok güzel anlatılmış,ve çok araştırıyorum .sizin aciklamaniz daha çok faydalı geldi,tesekkurler